INFO - MENAHAN BERSIN BOLEH MENYEBABKAN MATA TERKELUAR DARI SOKETNYA

Advertisement
Info - Menahan Bersin Boleh Menyebabkan Mata Terkeluar Dari Soketnya | Assalamualaikum dan selamat sejahtera, bersin? kadang kala menyusahkan bagi sesetengah orang, terutama yang ada alahan sering mengalami bersin secara berterusan. Jadi ada yang menahan bersin dengan cara menutup hidung mereka, sehingga keinginan bersin menjadi hilang dan tanpa mereka sedari kesan buruk dan bahaya yang bakal dialami mereka jika menahan bersin..

Gambar Hiasan

Ini kerana kepantasan bersin yang dimiliki manusia adalah 161 km/jam, jadi sekiranya seseorang itu menahan bersin maka tubuh badannya terpaksa menahan kelajuan tersebut secara tiba-tiba. Akibatnya ia mungkin mempengaruhi fungsi tubuh dan menyebabkan kuman-kuman yang sepatutnya keluar masuk kedalam rongga nafas kembali.

“Bersin merupakan perkara yang bagus kerana ianya akan membersihkan rongga anda. Sedangkan menahan bersin itu akan menyebabkan bahaya dan menimbulkan beberapa risiko”, kata Dr. Micheal Roizen kepada Wellness Officer Clevelend Clinics, didalam Doctoroz.com.

Roizen menyatakan ada beberapa bahaya yang akan terjadi kepada seseorang yang menahan bersin antaranya :


  1. 1- Menyebabkan patah tulang rawan hidung.
  2. 2- Pecah gendang telinga.
  3. 3- Gangguan pendengaran.
  4. 4- Veritgo.
  5. 5- Keluar mata dari soketnya.


P/s: Jadi janganlah suka asyik menahan bersin, bahaya tu.. sayangi diri anda

والله أعلمُ بالصواب

-via

0 Response to "INFO - MENAHAN BERSIN BOLEH MENYEBABKAN MATA TERKELUAR DARI SOKETNYA"

Post a Comment